top of page

עבודת חקר בסטילס

סוריאליזם בצילום

חלק א- חלק תיאורטי

המאמר "Escaping Reality: Digital Imagery and the Resourses of Photography" מאת ברברה אי. סייבדרוף דן בכלים בהם השתמשו אמנים לאורך השנים והתפתחות הצילום ככלי להבעת העולם הפנימי והמדומיין של האמן.

סייבדרוף מתחילה את מאמרה בשוני שבין ציור לצילום אנלוגי. השוני העיקרי הוא שבציור הצייר יכול לצייר את כל מה שעולה בעיני רוחו, לעומת צילום, בו המושא המצולם בתמונה חייב להיות נוכח בעת הצילום. סייבדרוף מביא לדוגמה ציור של סוס לעומת צילום של סוס. כאשר הסוס מצוייר הצייר יכול לשנות כל גורם בתמונה שיתאים יותר לרוחו של הצייר. לעוצמת צילום של סוס, בו הסוס אכן היה נוכח, והצלם לא יכול לשנות הרבה דברים בצילום. סייבדרוף מסבירה שזוהי הסיבה שתמונה מצולמת של שדה קרב או של חייל פצוע תגרום לצופה יותר זעזוע מאשר אותה תמונה, אך מצויירת.

מסיבה זו, כאשר בתמונה מתרחש משהו לא הגיוני, הצופה יחוש בלבול עמוק ויאמין יותר למה שהתמונה מנסה להעביר. סייבדרוף מביאה לדוגמה ציור של רנה מגריט, בו מצוייר אדם שבמקום בית החזה מופיע כלוב ובו שני ציפורים. לאחר מכן, סייבדרוף הציגה תמונה מצולמת שדומה מאוד לציור של מגריט, בה אדם מחזיק עצם שמסתיר לו את בית החזה, כך שנראה שבית החזה שלו חלול. לפי סייבדרוף, התמונה המצולמת מעוררת יותר תחושה של אי נוחות ומשונה יותר בעיניו של אדם שחי באותה תקופה, כיוון שהאדם רגיל לראות בתמונות מציאות שלא משונה על ידי האמן.

לכן אמנים רבים השתמשו בזוויות צילום שונות ומשחקי פרספקטיבה  כדי ליצור את האפקט הסוריאליסטי. סייבדרוף מביאה כדוגמה את אנרי קרטייה ברסון שיצר תמונות סוריאליסטיות על ידי בחירה של זוויות מיוחדות וצילום ב"רגע המכריע". למשל התמונה בה רואים איש באמצע של קפיצה מושלמת מעל שלולית, כאשר ברקע יש פוסטר של לוליינים מבצעים קפיצה דומה, גורמת לתחושת השתאות מול התמונה ובלבול רגעי כלפי הדיוק. הצופה יוצא מנקודת הנחה שהצלם צילם את המציאות כפי שראה אותה. כאשר החלו לבצע שינויים קלים בתמונות האנלוגיות כגון חשיפה כפולה וריטוש, אפקט ההשתאות נעלם לפי סייבדרוף. אך באותה התקופה התמונות היו ברובן לא מעובדות, ולכן רוב הצופים בתמונות במהלך המאה ה-20 עדיין תפסו את אמנות הצילום כאמנות שתופסת את המציאות, ולא משקפת את דמיונו של האמן.

בסוף המאה ה-20, החלו להכנס לתמונה מצלמות דיגיטליות. נהיה יותר מקובל להתשמש בתכנות כמו פוטושופ לעיבוד התמונות, ודברים רבים שלא היו אפשריים בצילום אנלוגי, נהיו אפשריים בצילום דיגיטלי. אפשרי להוסיף טקסטורה, לשנות צבע, להחליף רקע  ועוד בקלות יחסית, ביעילות ובצורה אמינה. עם השינוי מצילום אנלוגי לצילום דיגיטלי, בא שינוי בתפיסת הצילום בקהל הרחב. כיום, אנשים כבר לא תופסים צילום כתפיסה מדוייקת של המציאות. אנשים מודעים לאפשרות השינוי של התמונה כמו שינוי ממדי גופן של דוגמניות, יצירת קומפוזיציות מתמונות שונות ושינוי המציאות בכללותה. כך, מסבירה סייבדרוף, באים חסרונות יחד עם היתרונות. מצד אחד, הצופה מתייחס יותר בסקפטיות לתמונות ואין לתמונות את אותו האפקט של צילום אמיתי כמו לתמונות אנלוגיות. מצד שני, הצלם בעת המודרנית שולט בכל האספקטים של התמונה, ולא חייב להיות נאמן למציאות. כך יכול לבטא את מחשבותיו ואת העולם הפנימי שלו בצורה דומה לציירים.

חלק ב- סקירת צלם

צלמת שמאוד השפיע על סגנון העבודה שלי היא צלמת מודרנית מאוקראינה בשם אירינה דז'ול. כיוון שהיא צלמת יחסית חדשה, אין עליה הרבה מידע. הייתי אצל אירינה בשתי סדנאות אומן, ושם היא דיברה על הצלמים שהשפיעו עליה, כך שבעקיפין השפיעו גם עלי. אחת הצלמות שהיא דיברה עליה היא אנני לייבוביץ.

 

אנני לייבוביץ נולדה בשנת 1949 במדינת קוניטיקט שבארה"ב. לייבוביץ התחילה ללמוד אמנות במכללה לאמנויות של סן פרנסיסקו. אך לאחר טיול עם אמה ליפן, היא התחילה להתעניין בצילום. כאשר חזרה לארה"ב, היא התחילה ללמוד צילום.

בשנת 1970, נגשה למייסד העיתון, רולינס סטון אשר שכר אותה כאשר ראה את תיק העבודות שלה. עם השנים היא נהיתה הצלמת בדרגה הכי גבוהה בעיתון. בשנת 1974, העיתון עבר להדפיס בצבע, ועל כן לייבוביץ נאלצה ללמוד כיצד לעבוד עם תמונות בצבע בעצמה. במהל עבודתה, לייבוביץ צילמה ידוענים רבים. אחת התמונות המפורסמות ביותר שלה היא של ג'ון לנון מחובק בעירום עם אשתו יוקו אונו הלבושה. התמונה צולמה מספר שעות בלבד לפני שג'ון לנון נרצח. התמונה הופיע בשער העיתון שהודפס לזכרו.

בשנת 1983, הוציאה את ספרה הראשון והצטרפה למגזין וואנטי פייר. שם הסגנון של לייבוביץ נהיה מזוהה עם תמונות מוארות, מבויימות ופרובוקטיביות של אנשים מפורסמים שונים.

בשת 1991 לייבוביץ נהיתה האישה הראשונה שתמונותיה הוצגו בגלריית הדיוקנאות הלאומית בוושינגטון די סי.

צורת העבודה של אנני לייבוביץ היתה מעניינת מאוד. היא השתלבה בחיים של המצולמים שלה. כך שהם אפילו לא שמו לב לכך שהיא נמצאת איתם בחדר. כך, היא יכלה לקבל תמונות אינטימיות ואמיתיות של המצולמים. ארנולד שווצנגר אף אמר שלייבוביץ יודעת להתאים את עצמה לסיטואציה. היא ידעה בדיוק כיצד לדבר עם השרירנים ולגרום לכך שיהיו רגועים ושתהיה הרגשה טובה.

אנני לייבוביץ היתה במערכת יחסים עם הסופר סוזן סונטאג, שהופיעה לעיתים קרובות בתמונותיה של לייבוביץ ובכל ספריה. הן היו במערכת יחסים עד סוף חייה של סוזן, אשר נפטרה מסרטן. לייבוביץ תיעדה את חייה של סוזן עד לרגעיה האחרונים. 

ללייבוביץ 3 ילדים.

חלק ג- ניתוח צילומי

בשלב זה אנתח את התמונות של הצלמת אירינה דז'ול.

 

  1. “Confession”

קומפוזיציה- הקומפוזיציה היא דינמית. יש אלכסונים בפריים. השמלה, השיער והגלימה של הדמות נמצאים בתנועה. הדמות בגלימה נמצאת בשליש הימני העליון של התמונה.

עומק בפריים- הקומפוזיציה מתכנסת ויוצרת פרספקטיבה ועומק בפריים. לעומק מוסיפות הקשתות שחוזרות וקטנות ככל שמתרחקות מהדמות.

צמצם (עומק שדה)- עומק שדה בינוני. לא רדוד ולא מלא. הדמויות בקדמת הפריים בפוקוס לחלוטין. הרקע מטושטש במקצת, אך עדיין רואים את כל הפרטים.

מהירות תריס- מהירות התריס בתמונה היא גבוהה. השיער והשמלה קפואים בתנועה.

צבעוניות- הצבעים העיקריים בתמונה הם הצבעים הניגודיים של כתום וכחול. הצבעים משרתים את התמונה ועושים אותה ליותר דרמטית.

גודל הפריים- הפריים הוא לונג שוט. רואים את שתי הדמויות במלואן.

תאורה- תאורה טבעית ביום סגרירי. אין שמש ישירה. אם זאת, ניתן לראות כי האור בא מאחורי האישה, שכן מסביב לשיער שלה יש הילה של אור. אך האור לא לגמרי מאחוריה, אלא בזווית.

ארט- הדמות של האישה לבושה בשמלה שחורה שמתאימה לסגנון המאיים של התמונה. הדמות בגלימה הוא פסל שנמצא במקום.

עיבוד תמונה- התמונה מעובדת בפוטושופ. הודגשו הצבעים ונוסף נפח לתמונה.


 

  1. “Jane Austin”

 

קומפוזיציה- הקומפוזיציה היא סטטית. בתמונה קווים ישרים מקבילים. הדמות נמצאת בשליש הימני העליון בתמונה.

עומק בפריים- אין הרבה עומק בפריים. מחוץ לחלון נראה נוף מטושטש שמקנה תחושה של עומק.

צמצם (עומק שדה)- עומק שדה רדוד. הדמות בפוקוס, אך הרקע שנראה מבעד לחלון מטושטש מאוד.

מהירות תריס- מהירות התריס בתמונה היא גבוהה. הדמות קפואה באמצע כתיבה.

צבעוניות- הצבעים העיקריים בתמונה הם ירוק וצהוב שיוצרים תמונה מאוד הרמונית.

גודל הפריים- הפריים הוא לונג שוט. רואים את הדמות במלואה.

תאורה- תאורה טבעית מחלון. הדמות יושבת מול החלון. לכן מוארת באור אחורי המגיע מבעד לחלון.

ארט- האישה לבושה בכותונת פשוטה וכותבת בספר. נותן אווירה של פשטות.

עיבוד תמונה- התמונה מעובדת בפוטושופ. הודגשו הצבעים ונוסף נפח לתמונה.



 

  1. “Time Keeper”

 

קומפוזיציה- הקומפוזיציה היא סטטית. הדמות נמצאת בשליש הימני העליון בתמונה.

עומק בפריים- בפריים פרספקטיבה אוורירית. התמונה נהיית יותר מטושטשת והצבעים נהיים יותר קרים במרחק.

צמצם (עומק שדה)- עומק שדה בינוני. הדמות בפוקוס, עם התרחקות הרקע מהדמות הוא נהיה מטוטש יותר.

מהירות תריס- מהירות התריס בתמונה היא גבוהה. הדמות קפואה.

צבעוניות- הצבעים העיקריים בתמונה הם ירוק ואדום שיוצרים תמונה מאוד הרמונית מצד אחד, ומאוד קונטרסטית מצד שני.

גודל הפריים- הפריים הוא לונג שוט. רואים את הדמות במלואה.

תאורה- תאורה טבעית ביום סגרירי. ניתן לראות כי הדמות בא מאחורי הדמות, אך לא לגמרי, אלא בזווית.

ארט- האישה לבושה בשמלה ארוכה ומחזיקה מפתח. הדמות מצולמת במקום בו נמצא השעון מלכתחילה.

עיבוד תמונה- התמונה מעובדת בפוטושופ. נמחקו דברים לא נחוצים כגון גדר, הודגשו הצבעים ונוסף נפח לתמונה.

confession 1.JPG
18698289763_e00d2697b1_z.jpg
Irina-Dzhul2-880x711.jpg

חלק ד- השוואה

love.JPG
starik copy_edited.jpg

קומפוזיציה- קומפוזיציה דינמית. קווים אלכסוניים. דמות קפואה בתנועה. הדמות מרכזית בשליש הימני העליון בתמונה.

צמצם- צמצם פתוח. עומק שדה רדוד.

מהירות תריס- מהירות תריס גבוהה. הדמות קפואה באמצע תנועה.

צבעוניות- צבעים עיקריים גווני צהוב וכחול. צבעים ניגודיים.

עיבוד תמונה- התמונה מעובדת בפוטושופ. נמחקו דברים לא נחוצים, הודגשו הצבעים ונוסף נפח לתמונה.

Alice.JPG
drink me copy.jpg

קומפוזיציה-  קומפוזיציה סטטית. קווים מקבילים. הדמות נמצאת במרכז הפריים. 

ארט- לשתי הדמויות יש שמלה שמשקפת את רוחה של אליס. לדמות בתמונה שלי יש בקבוקון שכתוב עליו "שתה אותי". בתמונה של אירינה דז'ול יש מסגרת של מראה (אליס מבעד למראה).

תאורה- תאורה טבעית המאירה מהצד. 

צבעוניות- צבעים עיקריים גווני ירוק, כחול עם קצת אדום. הרמוניית צבעים משולשת.

עיבוד תמונה- התמונה מעובדת בפוטושופ. נמחקו דברים לא נחוצים, הודגשו הצבעים ונוסף נפח לתמונה.

חלק ה- סיכום

עבודת החקר הרחיבה לי את האופקים מבחינת צילום תיאורטי. למדתי על הצילום הסוריאליסטי עצמו, על ההיסטוריה שלו ועל התפיסה שלו בחברה, למדתי על קורות חייה של צלמת חשובה מאוד בהיסטוריה של הצילום, אנני לייבוביץ וגם ראיתי דמיונות והבדלים בין העבודות שלי, לבין העבודות של הצלמת אירינה דז'ול.

אני חושבת שלאחר כתיבת עבודה זו, אני אצלם בצורה יותר מודעת, ואתייחס לבחירות שלי בקומפוזיציה, בצבעוניות, בפרספקטיבה וכו' כדי ליצור תמונות יותר מדוייקות שמביעות בדיוק את מה שאני צריכה.

במהלך המחקר של החלק התיאורטי, נחשפתי לחשיבה מאוד שונה משלי. כיוון שהמאמר נכתב בשנת 1997, היחס של כותבת המאמר למצלמות דיגיטליות ועריכה דיגיטלית שונה מאוד משלי. כותבת המאמר מתייחסת בסקפטיות לדיגיטליזציה של עולם הצילום, ורואה דברים זרים וחדשים בדברים שאני רואה כבנאליים. מבחינתי כל תמונה שלי חייבת לעבור עריכה, גם אם בסיסית כדי להגיע לתוצאה שאני אהיה מרוצה ממנה. לעומת זאת הכותבת של המאמר חושבת, לפי הבנתי, שהעריכה מוזילה את הערך של התמונה. שהתמונה נראית כך פחות אותנטית והצופה פחות יתפעל מהתוצאה שהצלם הצליח להשיג. לכן אני נוטה לא להסכים עם המאמר בכללותו. אך עדיין נהנתי לקרוא אותו ולהחשף לנקודת מבט שונה שככל הנראה היתה מקובלת לפני יותר מ20 שנים. 

לקרוא על חייה של אנני לייבוביץ החדיר בי מוטיבציה להמשיך לפעול בתחום הצילום. לייבוביץ הספיקה הרבה מאוד במהלך חייה, וזה דבר שמעורר בי הרבה השראה.

ניתוח התמונות של אירינה דז'ול היה מעניין במיוחד כיוון שאני ידעתי על תהליך העבודה שלה מסדנאות האומן שהשתתפתי בהן. היה לי מעניין לחזור להסתכל על עבודתיה אחרי הידע שצברתי ולראות בעצמי כיצד היא משתמשת בכל הכלים שעליהם היא הסבירה בסדנאותיה. כמו כן, מאוד הסתקרנתי להשוות את התמונות שלי לתמונות שלה ולראות מה למדתי ממנה, ומה הבאתי מעצמי. התעניינתי לראות האם יש קווי דמיון  בין הסגנון שלה לסגנון שלי ומה הן נקודות השוני.

לסיום, אני שמחה שעשיתי את העבודה הזו. למדתי הרבה מאוד על צילום בכלל, על צילום סוריאליסטי בפרט וגם על עצמי.

ביבליוגרפיה

סוריאליזם בצילום

ב.א.סייבדוף (1997). "Escaping Reality: Digital Imagery and the Resourses of Photography" [גרסה אלקטרונית]. נדלה מ https://www.jstor.org/stable/431264?seq=1#page_scan_tab_contents

אנני לייבוביץ

http://www.womenphotographing.co.il/post/1192/421

https://www.pbs.org/wnet/americanmasters/annie-leibovitz-life-through-a-lens/16/

אירינה דז'ול

https://500px.com/irinadzhul

Heading 3

bottom of page